Något som alla hem har behov av, det är ju lampor och belysning. Det kan vara smart att satsa på LED lampor. En LED lampa är ett bra val då den är ekonomisk så väl som den är miljövänlig. Det är idag lätt att hitta lampor med LED, men det kanske inte alltid är så lätt att veta vilken av dem som är rätt.

Förr tittade man ju på vad det var för watt på armaturen och köpte glödlampor efter det. Idag är det andra enheter som gäller inom LED. De enheterna är Lumen(lm), Kelvin(K) och Ra. Om man ser till Lumen, så är detta lampans ljusstyrka. Kelvin är lampans färgtemperatur medan Ra är deras färgåtergivning. Utöver detta så finns det även en kod som kelvin och Ra som heter ILCOS. Det är tre siffror, varav den första står för är Ra-värdet och de två andra anger Kelvin, alltså lampans färgtemperatur.

Välja lampa till dina olika rum

Idag är det bra att ha flera olika lampor i alla dina rum. Oftast talar man om att ha allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Men så var det ju att även matcha detta med rätt Lumen, Kelvin och Ra.

Är det ett mindre rum, där du är ute efter en bra allmänbelysning så kan det vara bra att välja en LED lampa med 450–800 lm. Detta motsvarar på ett ungefär 40–60 watt. Kelvin bör ligga på 2700–3000 K och Ra bör ligga på 80 eller högre.

Om det är ett större rum, så kan det istället vara bra att ha en lampa på 800 lumen, som motsvarar runt 60 watt.

Köp dina LED lampor på nätet

Om du är ute efter att hitta bra lampor för ditt hem, med LED, så kan du hitta en hel del av detta på nätet som till exempel hos Lampornu.