Är du i startgroparna att beställa hem ett kreditkort? Då är detta artikeln för dig. Vi hjälper dig nedan hur du ska tänka när det kommer till att hitta rätt och välja just rätt kreditkort. Vilket som är det bästa kreditkortet är därför svårt att avgöra utan att veta hur, var och hur frekvent du kommer att använda ditt kreditkort. 

Saker att kolla på när du ska hitta bästa kreditkortet

Det finns idag en rad olika recensionssajter på nätet som ägnar sig åt att enbart lista och jämföra olika kreditkort som finns på marknaden. Ska du själv surfa runt på varje specifikt kreditkorts hemsida och försöka hitta rätt kreditkort så kommer det kännas näst intill omöjligt. Du presenteras av förklarliga skäl enbart självklart de bästa och främsta fördelarna med varje specifikt kreditkort och vad du ska titta efter kan därför vara svårt. 

På sajter som kreditkortsval.se så kan du även läsa nackdelar med kreditkort som finns. Det kan vara saker som höga avgifter, höga valutapåslag vid köp utomlands, hög ränta om du planerat att delbetala ditt köp eller skjuta på betalningen någon månad. 

De viktigaste faktorerna anser vi därför är:

  • Hur ofta kommer du att använda ditt kreditkort
  • Vad och var kommer du att handla mest med ditt kreditkort
  • Planerar du att delbetala dina köp någon gång?

Hur ofta du kommer att använda ditt kreditkort är viktigt av den anledningen att många kreditkort kommer med en allt ifrån låg till hög månadsavgift. Det finns kreditkort som är helt kostnadsfria att inneha men även dyra kreditkort som Amex Platinum som kostar 550 kr/mån. Om du vet med dig att du enbart kommer att göra några köp per år med ditt kreditkort så bör du kanske satsa på ett kreditkort utan månadsavgift. 

Vad och var kommer du att handla med ditt kreditkort? Är det så att du planerar att främst göra matinköp, tanka bilen, boka resor eller shoppa online med ditt kreditkort? Beroende på hur du tänkt att använda det så finns det specifika kreditkort som har bonusar, rabatter och cashbacks inom varje specifikt område. Om det gäller matinköp så är Coop’s kreditkort ett bra alternativ. Om du istället planerar att främst tanka bilen så har OKQ8’s kreditkort väldigt bra förmåner på rabatt på drivmedel. Planerar du främst att boka resor så har Bank Norwegian väldigt bra förmåner på resor och hotell. Eller om du planerar att shoppa online främst så ger exempelvis Re:member dig rabatt i över 300 nätbutiker om du handlar med ditt kreditkort.

Om du vet att du planerar att delbetala dina köp eller skjuta upp betalningen på av en faktura så bör du kolla på vilken ränta som kreditkortet har. Räntan brukar ligga på mellan 10 – 20% och blir en väldigt stor skillnad på sista raden i avgift om du handlat något dyrt.