Ett bensinkort är ett betalkort som är framtaget för att ge fördelar när du handlar olika typer av drivmedel. Det kan vara allt ifrån OKQ8’s egna debetkort som ger en viss rabatt per varje liter som tankas till ett kreditkort med en kredit som även kan nyttjas på andra ställen än just macken. 

Punkter som behöver granskas för att bedöma vilket bensinkort som är bäst är saker som:

  • Bonusprogram
  • Förmåner
  • Försäkringar
  • Avgifter
  • Villkor

Bonusprogrammet för kreditkortet är givetvis en stor faktor i huruvida det är ett bra bensinkort eller ej. Här bör man kolla på bonusar och rabatt per liter som tankas. Är det så att du vet med dig att du använder en viss bensinkedja mer än någon annan så är även det värt att belysas att du ofta endast ges bonusen om du tankar på respektive bensinkedja som är kopplat till betalkortet.

Förmåner kan bestå av det som innefattas under bonusen, att du får en rabatt per varje liter som tankas men kolla även på om det finns någon stege för högre rabatt desto mer du tankar varje månad. Andra förmåner kan även vara rabatt på hyrbilar, tvätt på bensinstationen eller billigare lunch. 

Försäkringar som bör innefattas av ett bensinkort är exempelvis försäkring för feltankning och bärgning. Skulle skadan råka ske med en krock på vägen eller att du är trött och råkar tanka fel drivmedel så kan det vara skönt med reducerad eller lägre självrisk för skador som uppkommit. 

Avgifterna på bensinkortet är också värt att nämna. Många av betal- och kreditkorten som är bensinkort är helt avgiftsfria, d.v.s. att de kostar ingenting att inneha eller använda. Du betalar endast för det som du förbrukar av ditt kreditutrymme. 

Villkor som är värt att kika är saker som hur gammal du måste vara för att få skaffa bensinkortet, går det att beställa hem extrakort, fungerar det utomlands och hur stora blir avgifterna om du är sen med en betalning eller behöver dela upp en faktura om kostnaden blivit hög just denna månad.