Att byta bromsbeläggen på din bil är ingen större utmaning och så länge du har lite kunskaper om bilar och har rätt utrustning så är det inga konstigheter att utföra detta skifte på egen hand för att spara tusenlappar på att annars lämna in bilen.

Bromsbeläggen är den sak som slits allra mest på bilen och om du kör mycket i stan krävs det att du byter de löpande då det blir mycket inbromsningar som sliter på beläggen. Utför du inte ett byte i rätt tid så kommer det leda till att du förstör bromsskivorna och därmed även behöver byta de, vilket blir en dyrare historia. 

Hur du byter bromsbelägg på bilen

  • Lossa på muttrarna på bilen och hissa upp bilen, ta ett hjul i taget för säkerhets skull.
  • Hitta de två skruvar som håller fast bromsoken, hittar du de inte så finns det i manualen i bilen eller om du gör en snabb googling på bilmärke och modell att finna var de sitter.
  • Ta nu ut bromsbeläggen från klämman och av från hjulet.
  • De nya bromsbeläggen kommer också med klämmor, använd de för att klicka dit bromsbeläggen på plats.
  • Du får alltid med ett paket fett till varje bromsbelägg, smeta ut detta på klämmorna så att de inte gnisslar.
  • Sätt därefter tillbaka bromsoken.
  • Montera därefter på däcken och bultarna igen. 
  • Utför samma process på resterande tre däck.

När du är klar med skiftet så testa försiktigt bromsarna genom att starta bilen och rulla framåt och gör en första inbromsning. Märker du att bromsarna inte beter sig som de ska så låt en mekaniker titta på bromsarna. Det är viktigt att aldrig riskera din eller någon annans säkerhet genom att åka med bromsar som inte fungerar som de ska. Det kan leda till mycket allvarliga konsekvenser. 
Är du intresserad av att läsa fler liknande artiklar så kan vi varmt rekommendera bloggen www.bytadack.nu som drivs av ett gäng motorintresserade grabbar som hjälper till med enkla guider på hur man utför saker som att byta däck hemma, byta bromsklossar, bromsskivor, byta motorolja och vad som händer om man råkar tanka fel drivmedel i bilen.