Matkassar med hemleverans är ett svenskt koncept som lanserades av företaget Middagsfrid 2007. Sedan dess har marknaden fullkomligt exploderat och det finns idag otaliga aktörer som erbjuder en rad olika matkassar med olika inriktning.

Under pandemin ökade matkassar ytterligare i popularitet då allt fler valde att helt undvika eller åtminstone begränsa antalet besök de gjorde i fysiska matbutiker. Därmed ökade antalet aktörer på marknaden ännu mer.

Idag har detta resulterat i ett imponerande antal matkasseföretag på marknaden vilket kan göra det svårt för konsumenter att hitta den perfekta. Därför har vi, tillsammans med Matkassen.nu, gjort en sammanfattning av de tre bästa matkassarna i Sverige just nu.

Hello Fresh

Hello Fresh är den största globala leverantören av matkassar med verksamhet i stora dela av Europa och USA. De har flera varianter av sina matkassar och ger dig som kund stor möjlighet att anpassa den mat som levereras till dig, dessutom erbjuder de matkassar i princip i hela Sverige. 

Under det senaste året har Hello Fresh gjort om sitt utbud från specifika matkassar till så kallade “välja-själv-kassar”. Det innebär att du kan välja vilken sorts mat du vill ha, exempelvis vegetariskt, kött och fågel, kalorismart, snabbt och enkelt, etc.

Därefter får du tillgång till 18 veckorecept att välja mellan för att skapa din helt egna skräddarsydda matkasse. Hello Fresh har matkassar för så lite som 47 kronor per portion.

Årstiderna

Årstiderna är ett företag för dig som vill värna om vår planet och naturen. Deras matkassar är 100% ekologiska och man har bland annat en “No-fly policy” för att försäkra sig om att inga livsmedel eller matkassar transporteras via flyg.

Som du kanske gissat har Årstiderna även ett stort fokus på vegetariska och veganska matkassar och nyligen lanserade man en e-handel för den som vill komplettera sina matkassar med andra livsmedel.

Detta företag har även ett unikt sortiment med allt från morgonkassen med frukostmat till barnanpassade och glutenfria matkassar. Det är helt enkelt ett perfekt företag för dig som vill äta mer grönt och samtidigt minimera din inverkan på miljön.

Mathem

Mathem är den ledande matvarubutiken på nätet och efter att under 2021 ha köpt upp sin konkurrent mat.se är de nu, utan tvekan, den största och matbutiken av sitt slag.

Via Mathem kan du sköta all din matshopping under ett och samma tak och du hittar enkelt alla de produkter och varor som du kan förvänta dig i din lokala Ica-butik. På senaste har man också börjat erbjuda veckomenyer som fungerar lite som matkassar med hemleverans. Här väljer du de recept du vill äta under veckan så plockas alla varor du behöver automatisk ihop och läggs i din kundvagn.

Tänk bara på att Mathems matkassar kräver mer arbete och förberedelse då inget av innehållet har förberetts. Du behöver med andra ord laga alla mat på egen hand från grunden, Mathem tillhandahåller endast de varor du behöver.